Η μεταμόσχυση νεφρόυ γινεται σε περιπτώσεις που έχουμε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να προκλιθεί από διάφορες νοσολογικές οντότητες με κύριους εκπροσώπους τη διαβητική σπειραματοσκληρυνση, τη νεφρική νεφροσκλήρυνση, τις σπειραματονεφρίτιδες, τις πολυκυστικές νόσους των νεφρών και ά΄λλα πολύ σπανιότερα νοσήματα όπως οι διάμεσες νεφρίτιδες, η στένωση της νεφρικής αρτηρίας, το πολλαπλούν μυέλωμα, η αμυλοείδωση κ.α.
Η μεταμόσχευση του νεφρού θεωρείται καλύτερη από την αιμοκάθαρση γιατί προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωης στους πάσχοντες είτε στην περίπτωση που το μόσχευμα έχει ληυθεί από ζώντα ή πτωματικό δότη.
Πώς γίνεται η μεταμόσχευση;
Πρώτα γίνεται η προετοιμασία των ασθενών: α) Ελεγχουμε αν οι ασθενείς πάσχουν από άλλα νοσήματα, β) υποβάλλονται σε τριήμερη αιμοκάθαρση για να αποβληθούν όλα τα κατακρατούμενα υγρά από τον οργανισμό τους και για να επιτευχθούν αποδεκτά επιπεδα ουρίας, κρεατινίνης και ηλεκτρολυτών στο αίμα τους, γ) γίνεται έλεγχος της αναπνευστικής, καρδιακής και πεπτικής λειτουργίας του ασθενους γιατί τα ανοσοκατασταλτικά που θα δοθούν για να προφυλάξουν το μόσχευμα θα επιδεινώσουν την οποιαδήποτε προυπάρχουσα παθολογική κατάσταση.
Έπειτα γίνεται η λήψη του μοσχεύματος από το δότη.
Τέλος γίνεται η εγχείρηση μεταμόσχευσης.
Σας ευχαριστω και ελπίζω να βοήθησα.