Νόσος του Parkinson-Συβίωση με ασθενή.

Οι ασθενείς με νόσο του Parkinson είναι μια πολύ ευάλωτη ομάδα πληθυσμού η οποία απαιτεί καθημερινή στήριξη και φροντίδα από τα κοντινά τους πρόσωπα. Απαιτείται κατανόηση, σεβασμός και υπομονή για την επίτευξη της αρμονικής διαβίωσης του ασθενούς. Θα πρέπει να δοθεί βοήθεια σε όλους σχεδόν τους τομείς της καθημερινότητας του (πλύσιμο, μπάνιο, φαγητό, βοήθεια να ανεβεί σκάλες κλπ) με τρόπο όμως διακριτικό, χωρίς να τον κάνουμε να νοιώθει ανήμπορος ή βάρος στους υπόλοιπους.

Θα ήταν πολύ σημαντικό να τους ανατίθενται και εργασίες για να νοιώθουν ότι προσφέρουν στο σύνολο και ότι είναι ακόμη απαραίτητη η συνδρομή τους στα διάφορα θέματα.

Όσον αφορά τη διατροφή τους, θα πρέπει να περιλαμβάνει 3-4 μικρά γεύματα την ημέρα που να συνδιάζουν ψωμί, ρύζι ή πατάτες, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προιόντα, κρέας ή ψάρι (σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτείνες όρισμένοι ασθενείς που λαμβάνουν levodopa βρίσκουν ότι το φάρμακο καθυστερεί να δράσει-σε αυτή την περιπτωση θα πρέπει να το συζητήσει με τον θεράποντα ιατρό).

Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι η προσπάθεια για άσκηση από τον ασθενή για να μειωθεί η μυική ατροφία καθώς και δυσκινησία των αρθρώσεων του. Επίσης βοηθά και στην βελτίωση της ψυχικής του υγείας και της αυτοεκτίμισης του.

Ένα πολυ συχνό επακόλουθο της νόσου είναι η κατάθλιψη. Η κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται σε αυτήν καθ' αυτή τη βλάβη στον εγκέφαλο που προκάλεσε τη νόσο, στη φαρμακευτική αγωγή ή στη νόσο. Είναι πολύ συχνότερη στα πρώιμα στάδια της νόσου, συνήθως στους πρωτοδιεγνωσμένους ασθενείς. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι ελαττωμένη διάθεση για ότιδήποτε, χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη ενδιαφέροντος, απόσυρση, κούραση, δυσκολία στον ύπνο και συχνές αφυπνήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να προσέξουμε αν υπάρχουν και να καταφύγουμε στον ιατρό μας για την χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.