Ενδογαστρικό μπαλόνι-Ενδείξεις, πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, παρενέργειες.

Το γαστρικό μπαλόνι αποτελείται από ένα ειδικό μπαλόνι σιλικόνης και ένα συνδεδεμένο με αυτό καθετήρα τοποθέτησης ο οποίος φέρει εσωτερικό συρμάτινο οδηγό. Το μπαλόνι είναι συσκευασμένο έτσι ώστε να επικοινωνεί με τον καθετήρα πλήρωσης με ειδική βαλβίδα, η οποία εξασφαλίζει τη στεγανότητα μετά την απελευθέρωσή του.

Τοποθετείται με τη βοήθεια γαστροσκοπίου και πληρούται με 500-700 ml στείρου φυσιολογικού ορού. Η τοποθέτηση συνήθως γίνεται με ολιγόλεπτη αναισθησία.



Καταλαμβάνει το θόλο του στομάχου και για 3-4 ημέρες προκαλεί γαστρικές διαταραχές και εμέτους. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα παρατεταμένο διάστημα ανορεξίας και γαστρικής πληρότητας. Το μπαλόνι καθυστερεί την κένωση του στομάχου με αποτέλεσμα να περιορίζεται η όρεξη. Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν συνήθως για τρεις μήνες αλλά στη συνέχεια υποχωρούν σταδιακά.

Το μπαλόνι μπορεί να παραμείνει στο στομάχι μέχρι 6 μήνες και αφαιρείται επίσης ενδοσκοπικά. Το κυριότερο πλεονέκτημα του γαστρικού μπαλονιού είναι η εύκολη ενδοσκοπική τοποθέτηση και η εύκολη αφαίρεσή του.

Ένδειξη για τοποθέτηση γαστρικού μπαλονιού έχουν οι ενήλικοι (άνω των 18 και κάτω των 60 ετών) με ΔΣΒ άνω του 30Kgr/m2 που επιθυμούν να χάσουν βάρος.

Η χρήση γαστρικού μπαλονιού αντενδείκνυται όταν υπάρχει μεγάλη διαφραγματοκήλη, σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οισοφαγίτιδα, όταν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση στο στομάχι και γενικώς όταν συνυπάρχουν παθήσεις που καθιστούν επικίνδυνη τη γαστροσκόπηση.