Άσκηση και Ρευματοειδής Αρθρίτιδα.


Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια χρόνια, συνήθως προοδευτική φλεγμονώδης νόσος των αρθρώσεων με παγκόσμια κατανομή. Προσβάλλει τις γυναίκες 3 φορές πιο συχνά από ότι τους άνδρες με συχνότερη εμφάνιση κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 25 και 55 χρονών.

Η νόσος ξεκινά με την μορφή υμενίτιδας (φλεγμονή του αρθρικού υμένα) και καταλήγει στη μετάπλαση του υμένα σε ένα καταστροφικό κοκκιωματώδη ιστό που ονομάζεται πάννος.

Η ΡΑ συνήθως αρχίζει με πρόδρομα συμπτώματα όπως κακουχία, αδυναμία, ανορεξία, δυσκαμψία και γενικευμένους πόνους που δεν εντοπίζονται κατ' ανάγκη στις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα από τις αρθρώσεις εμφανίζονται βαθμιαία σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών. Η προσβολή των αρθρώσεων εκδηλώνεται κλινικά με πόνο, δυσκαμψία, περιορισμό της κινητικότητας, σημεία φλεγμονής (διόγκωση, ερυθρότητα, τοπική αυξηση της θερμοκρασίας και ευαισθησία). Η δυσκολία σχηματισμού γροθιάς, η μικρή συσφικτική δύναμη και η πρωινή δυσκαμψία άνω των 30 λεπτών είναι χαρακτηριστικά της νόσου. Η διόγκωση και η παραμόρφωση της άρθρωσης οφείλεται στη φλεγμονώδη εκφύλιση του αρθρικού υμένα. Εξωαρθρικές εκδηλώσεις της νόσου είναι η αγγειίτιδα, η νευροπάθεια, η μυοπάθεια, περικαρδίτιδα, προσβολή των νεφρών κ.α.

Οι ασκήσεις για να διατηρούν την κινητικότητα των αρθρώσεων και για την απόκτηση μυικής ισχύος είναι ένα βασικό μέρος του θεραπευτικού προγράμματος. Χρειάζονται μόνο 10-15 λεπτά για να χρησιμοποιηθούν όλες οι αρθρώσεις σε ένα πλήρες εύρος κινήσεων και αυτό πρέπει να γίνεται 2 φορές την ημέρα. Οι ισομετρικές ασκήσεις παρεμποδίζουν την ατροφία των τετρακεφάλων αλλά οι ασκήσεις με ενεργητική αντίσταση απαγορεύονται γιατί υπάρχει κίνδυνος ρηξης τενόντων και των περιτονιών των μυών.