Ρήξη έσω μηνίσκου - Αντιμετώπιση.


Οι μηνίσκοι είναι δύο ημισεληνοειδείς σχηματισμοί που αποτελούνται από ινώδη ιστό και παρεμβάλλονται μεταξύ των κνημιαίων και των μηριαίων κονδύλων (σχήμα1). Συμμετέχουν στην αρθρώση του γόνατος κάνοντας τις κινήσεις πιο ομαλές.


Οι μηνίσκοι, όπως και τα υπόλοιπα μέρη της αρθρωσης υπόκεινται σε τραυματισμούς όταν το γόνατο είναι μισολυγισμένο και ταυτόχρονα γίνεται στροφή της κνήμης γιατί εγκλωβίζονται μεταξύ των οστών της άρθρωσης και υφίστανται ρήξη. Ο έσω μηνίσκος υφίσταται συχνότερα ρήξη από τον έξω λόγω της ανατομικής του θέσης. Οι συχνότεροι τύποι ρήξης είναι αυτοί που απεικονείζονται στο δεύτερο σχήμα (α. με ελεύθερο άκρο και β. σαν χειρολαβή κάδου).






Τα συμπτώματα του ασθενούς που έχει υποστεί ρήξη είναι το "μάγκωμα" του γόνατος και ο πόνος. Συχνά παρατηρείται και συλλογή υγρού στην άρθρωση το οποίο τη διογκώνει και παρεμποδίζει την κίνηση της. Συχνότερα όμως ο πόνος από τη ρήξη του μηνίσκου δεν είναι συνεχής αλλά διαλείπων και είναι εντονότερος κατά το βαθύ κάθισμα οπότε και το κομμάτι που έχει αποκοπέι μπαιννοβγαίνει στην άρθρωση.

Οι μικρού μεγέθους σταθερές ασυμπτωματικές ρήξεις δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Οι ρήξεις που προκαλούν επίμονα συμπτώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά (χειρουργικά).