Κρύο και ξηροδερμία - Αντιμετώπιση

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Οι λόγοι για τους οποίους προκαλείται ξηροδερμία, ειδικά στα χέρια κατά τους χειμερινούς μήνες είναι αρκετοί και έχουν να κάνουν τόσο με τις καιρικές συνθήκες όσο και με τις ατομικές συνήθειες του κάθενός.

Συγκεκριμένα, οι χώροι στους οποίου περνούμε τις ώρες μας είναι ξηροί κατά το πλείστον. Αυτό προκαλεί αποβολή ύδατος από τις ανώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας για λόγους ομοιόστασης. Επίσης, λόγω της αγγειοσύσπασης που γίνεται στα περιφερικά αγγεία (αυτά του δέρματος των άκρων, της ρινός, των ώτων και των χειλέων) για εξοικονόμηση θερμότητας και ενέργειας, η αγγείωση τους μειώνεται με αποτέλεσμα την τοπική αφυδάτωση και ξήρανση.

Όσον αφορά τώρα τις ατομικές συνήθειες του καθενός από εμάς:
α) η ελλειπής ένδυση,
β) η χρήση ακατάλληληλων σαπουνιών (τα ισχυρά σαπούνια με χαμηλό ρΗ),
γ) η υπερβολική κατανάλωση καφέ και οινοπνευματωδών (αυξάνουν τη διούρηση), και
δ) το μπάνιο με καυτό νερό (ενυσχύει την αποβολή ύδατος από το δέρμα) κλπ είναι οι κυριότεροι από τους παράγοντες που προκαλούν αφυδάτωση και ξηροδερμία.

Από τα πάραπάνω φαίνεται ότι για να έχουμε υγιές δέρμα και κατά τους χειμερινούς μήνες θα πρέπει:
α) να γίνεται επαρκής λήψη ύδατος (7-8 ποτήρια υγρών καθημερινα)
β) να προσέχουμε την ένδυση μας (χρήση γαντιών),
γ) να χρησιμοποιούμε σαπούνια με ουδέτερο ρΗ (αναγράφεται στη συσκευασία ουδέτερο ρΗ ή ρΗ 6,5 ως 7,5),
δ) να μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλης και καφέ κατα το δυνατόν (σε περίπτωση λήψης καφέ ή αλκοόλης καλό θα ήταν κάποιος να το αντισταθμίζει με ένα ποτήρι νερό και τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά όσον αφορά αυτούς τους δύο παράγοντες) και
ε) το μπάνιο να γίνεται με χλιαρό προς ζεστό νερό και να διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά (να "μουλιάζει" το δέρμα).

Τέλος συνηστώνται διάφορες ενυδατικές κρέμες (βαζελίνη, nivea κλπ) οι οποίες όμως δεν αποτελούν παννάκεια. Η αντιμετώπιση βασίζεται στην καθημερινή φροντίδα του οργανισμού και στην πρόληψη.

Με συγχωρείτε που καθυστέρησα τόσο να απαντήσω στο ερώτημά σας αλλά για καποιο λόγο δεν το είδα νωρίτερα. Ελπίζω να μην σας κούρασα αλλά αυτό (έστω και μικρό) είναι κάτι που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους καθημερινά και ήθελα να δώσω μια εκτενέστερη απάντηση.