Οδηγίες για την Βασική Υποστήριξη της ζωής στους ενήλικες

Απορία: Έχουν υπάρξει αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες για την Βασική Υποστήριξη της ζωής στους ενήλικες σε σχέση με όσα αναφέρονται στην αντίστοιχη ενότητα του σχολικού εγχειριδίου του μαθήματος των «Πρώτων Βοηθειών» (έκδοση του 1999); Σας ευχαριστώ. Ένας μαθητής της Β’ τάξης ΕΠΑΛ.

Απάντηση:
Καθώς η επιστήμη της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης συνεχίζει να προχωρά και να εξελίσσεται, οι κλινικές οδηγίες πρέπει να ανανεώνονται συχνά για να αντανακλούν πρακτική βασισμένη σε επιστημονικές αποδείξεις βοηθώντας τους επαγγελματίες υγείας να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση. Οι νέες διεθνείς οδηγίες είναι προϊόν οργάνωσης και συντονισμού της International Liaison Committee on Resuscitation (ILCOR), Διεθνούς Επιτροπής Αναζωογόνησης, η οποία ιδρύθηκε το 1993. Η ILCOR, η οποία έχει ως αποστολή την αναγνώριση και αναθεώρηση της διεθνούς επιστήμης και γνώσης σχετικά με την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση παρέχοντας συναινετικές συστάσεις θεραπείας, δημοσίευσε τις πρώτες Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες το 2000 και δημοσιεύει τις κατευθυντήριες οδηγίες κάθε 5 χρόνια, για την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση τόσο για πολίτες όσο και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Ο οργανισμός και τα μέλη του κατευθύνει με Πρωτόκολλα & Αλγόριθμους ΚΚΑ την ενιαία εκπαίδευση μεγάλων ομάδων, με στόχο την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης και βελτίωση της ποιότητας παροχής των μέτρων αναζωογόνησης. Καθήκον και πλέον υποχρέωση των εμπλεκομένων είναι η ανανέωση της γνώσης/πιστοποίησής τους, και η συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων (ΦΕΚ 219/22-02-07 Αρ.15576).
Οι κυριότερες αλλαγές στην Βασική υποστήριξη της ζωής για ενήλικες (BLS-AED, 2005):
• Η απόφαση για έναρξη θωρακικών συμπιέσεων και αερισμού πρέπει να στηρίζεται στη κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται και δεν αναπνέει φυσιολογικά
• Κατά τις θωρακικές συμπιέσεις, οι ανανήπτες πρέπει να διδάσκονται να τοποθετούν τα χέρια στο κέντρο του θώρακα παρά να χάνουν χρόνο χρησιμοποιώντας την μέθοδο ανεύρεσης του πλευρικού τόξου
• Κάθε αναπνοή διάσωσης πρέπει να δίνεται σε διάρκεια 1 δευτερολέπτου και όχι 2 που ίσχυε μέχρι τότε.
• Η αναλογία θωρακικών συμπιέσεων-αναπνοών είναι 30:2 σε όλους τους ενήλικες με καρδιακή ανακοπή.
• Όταν το θύμα είναι ενήλικας, οι δύο αρχικές αναπνοές διάσωσης πρέπει να παραλείπονται και αντικαθίστανται άμεσα με 30 θωρακικές συμπιέσεις μόλις επιβεβαιωθεί η καρδιακή ανακοπή.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες από τον ICLOR του 2010 για την BLS/AED 18/10/2010 ΕΕΚΑΝ) φέρει σε σχέση με το 2005 κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις στις οδηγίες προς τους ανανήπτες, οι οποίες επικεντρώνονται στα εξής:
α) Κατευθύνουν τους παρευρισκόμενους σε επεισόδιο καρδιακής ανακοπής πολίτες, που δεν έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα πρώτων βοηθειών ή δεν επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με το στόμα του θύματος για χορήγηση εμφυσήσεων διάσωσης, να προσφέρουν βοήθεια με θωρακικές συμπιέσεις (περ 100/min) και να μη μένουν θεατές, μέχρι να έρθει βοήθεια γιατί αυτό είναι σίγουρα καταστροφικό για το θύμα. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι πιο αποτελεσματική όταν το άτομο που την εφαρμόζει πραγματοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερες θωρακικές συμπιέσεις (μαλάξεις), οι οποίες είναι πιο σημαντικές από τις αναπνοές.
Εξαιρέσεις: Παιδιά και θύματα πνιγμού. Το φιλί της ζωής είναι επίσης απαραίτητο για ενήλικες που παραλίγο να πνιγούν, που έχουν δηλητηριαστεί από μονοξείδιο του άνθρακα ή κατέρρευσαν από υπερβολική δόση.
β) Η μερική αχνάζουσα λαχανιάζουσα αναπνοή στο θύμα συνδυαζόμενη και με απαθή αντίδραση του, αξιολογείται πλέον σαν απούσα και πιθανολογούμενη καρδιακή ανακοπή και αντιμετωπίζεται άμεσα (θωρακικές συμπιέσεις)
γ)”Ποιοτικότερες” συμπιέσεις. Το βάθος των θωρακικών συμπιέσεων είναι κατά 1cm (περ.5cm) βαθύτερο.
δ) Οι μαλάξεις, περίπου 100 ανά λεπτό, πρέπει να συνεχίζονται μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου ή κάποιου φορητού απινιδωτή, ο οποίος επαναφέρει την καρδιά με ηλεκτρικές εκκενώσεις

ε) Η συνέχιση των συμπιέσεων κατά τη διάρκεια της φόρτισης του απινιδωτή συνιστάται, (η διακοπή στις θωρακικές συμπιέσεις δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5sec) όπως και η άμεση επανένταξη των συμπιέσεων στο στήθος μετά την απιδίνωση.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι συστήνεται η άμεση χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απνιδωτή (AED) στην ΚΑΑ, καθώς η αποτελεσματικοτητά του και η ευκολία χρήσης του τον καθιστούν πλέον αναπόσπαστο μέρος του BLS (BLS/AED).
Οι παραπάνω επισημάνσεις αναφέρονται σε ανανήπτες που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα BLS/AED και έχουν γνώσεις των τεχνικών προσέγγισης, απελευθέρωσης αεραγωγού, εκτίμησης κατάστασης, και τρόπου εφαρμογής της ΚΑΑ στο θύμα.