Τι είναι το bypass (αορτοστεφανιαία παράκαμψη - CABG).

Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη, αλλιώς bypass είναι μια χειρουργική επέμβαση που σκοπό έχει την ανακούφηση του ασθενούς από τα στηθαγχικά ενοχλήματα (πόνο στο στήθος, αισθημα βάρους) και για να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο. Αρτηρίες και φλέβες από άλλα μέρη του σώματος χρησιμοποιούνται για να παρακάμψουν την αθηροσκληρωτική βλάβη που υπάρχει σε ένα ή περισσότερα στεφανιαία αγγεία (εικ. 1). Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η αιμάτωση στο συγκεκριμένο σημείο της καρδιάς.


O αριθμός των bypass
Συχνά ακούμε τους όρους μονό, διπλό, τριπλό ή ακόμα και τετραπλό bypass. Αυτοί οι όροι αναφέρονται στον αριθμό των στεφαινιαίων αγγείων που έχουν παρακαμφεί. Στην εικόνα 1 απεικονίζεται ένα διπλό bypass αφού έχει χρησιμοποιηθεί ένα αρτηριακό και ένα φλεβικό μόσχευμα για να παρακαμφούν βλάβες που βρίσκονται στον πρόσθιο κατιόντα κλάδο της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας και στην δεξία στεφανιαία αρτηρία αντίστοιχα.
Ένας μεγαλύτερος αριθμός bypass δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ένας ασθενής είναι πιο αρρωστος, αλλά ότι είχε περισσότερα στεφανιαία αγγεία στα οποία ο χειρουργός μπορούσε να επέμβει λόγω καλύτερης ανατομίας (μεγαλύτερο μέγεθος) ή λόγω μικρότερης έκτασης στεφανιαίας νόσου στο συγκεκριμένο αγγείο. Αντίστοιχα, ένας μικρότερος αριθμός bypass δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ένας ασθενής είναι υγιέστερος αλλά μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν αγγεία που μπορούσαν να δεχτούν μόσχευμα, έστω και αν έπασχαν.
Ο χειρουργός μελετά την στεφανιογραφία, βλέπει τις βλάβες που υπάρχουν στα στεφανιαία αγγεία και εκτιμά ποια από αυτά θα παρακαμφούν. Η λήψη της τελικής απόφασης γίνεται στην αίθουσα του χειρουργείου, όταν θα εξετάσει την καρδιά.
Ενδείξεις για bypass.
Το bypass ενδείκνυται κυρίως σε ασθενείς με πολυαγγεική νόσο.