Χολολιθίαση - Αίτια και αντιμετώπιση.


Η χολή διευκολύνει την εντερική απορρόφηση των λιπών και των λιποδιαλυτών βιταμινών (A,D,E,K) που λαμβάνουμε με την τροφή. Επίσης μέσω της χολής απεκκρίνονται διάφορες ουσίες από τον οργανισμό όπως η χοληστερόλη και η χολερυθρίνη (το φυσιολογικό προιόν της καταστροφής των γερασμένων αιμοσφαρίων).


Μέσα στη χολή βρίσκονται διάφορες ουσίες όπως τα χολικά άλατα, τα φωσφολιπίδια, η χοληστερόλη και η χολεριθρίνη. Όλες αυτές οι ουσίες πρέπει να βρίσκονται στη σωστή αναλογία για να διατηρούνται οι κρυστάλοι χοληστερόλης σε διαλυμένη κατάσταση. Στην περίπτωση που έχουμε πλεόνασμα χοληστερόλης τότε οι κρυστάλοι αυτοί δεν μπορούν να διαλυθούν και καθιζάνουν στη χοληδόχο κύστη. Γύρω τους μαζεύονται και άλλες ουσίες που υπάρχουν στη χολή με αποτέλεσμα να δημιουργείται ο χολόλιθος (πέτρα). Αυτοί ονομάζονται χοληστερινικοί χολόλιθοι, είναι οι συχνότεροι, και έχουν χρώμα κίτρινο. Στην περίπτωση που έχουμε πλεόνασμα χολερυθρίνης για κάποιο λόγο (π.χ. αυξημένη διάσπαση ερυθρών αιμοσφαιρίων-αιμολυτική αναιμία κλπ), οι χολόλιθοι ονομάζονται χολεριθρινικοί και είναι μαύροι.


Ο ασθενής με χολολιθίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, να έχουν ένα διαλείπων άλγος στο άνω δεξιο τεταρτημόριο, και σε απόφρξη του χοληδόχου πόρου (σχήμα), έντονο άλγος που κόβει την ανάσα πάλι στο άνω δεξιο τεταρτημόριο της κοιλιάς. Όσο περισσότερο παραμένουν οι χολόλιθοι στην κύστη τόσο πιο πιθανό είναι κάποιος να ξεφύγει και να αποφράξει το χοληδόχο πόρο και να προκληθεί έτσι οξεία χολοκυστίτιδα, κατάσταση που απαιτεί χειρουργική παρέμβαση.
Όσον αφορα στην πρόληψη της λιθογένεσης, αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς είναι να μειώσει την ληψη τροφών που που είναι πλούσιες σε λίπη και τριγλυκερίδια και να τρώει μικρότερα γεύματα που δεν θα επιβαρύνουν πολύ το πεπτικό του σύστημα.