Πρώιμος εντοπισμός καρκίνου του προστατη και θεραπεία.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος που εμφανίζεται στους άνδρες και αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Η συντριπτική πλειοψηφία των προστατικών καρκίνων σε πρώιμα στάδια (ενδοπροστατική βλάβη) δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα και η διάγνωσή τους είναι τυχαία μετά από έλεγχο ρουτίνας. Τα πιο συχνά συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη είναι άτυπα και μη ειδικά. Αυτά είναι η νυχτουρία, η συχνοουρία, η δυσουρία, η μείωση της ακτίνας ούρησης, η διακεκομμένη ούρηση και η κατακράτηση ούρων. Η αιματουρία, η απώλεια βάρους και τα οστικά άλγη σε διάφορα σημεία του σώματος αποτελούν συμπτώματα προχωρημένου καρκίνου του προστάτη.

Ο πρώιμος εντοπισμός του καρκίνου του προστάτη γίνεται με ετήσια διενέργεια δακτυλικής εξέτασης σε άνδρες μεγαλύτερους των 50 ετών, διορθικό υπερηχογράφημα, και με τον προσδιορισμό των επιπέδων μιας ειδικής ουσίας στο αίμα, του PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) το οποίο ανευρίσκεται σε αυξημένη συγκέντρωση στο αίμα σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υποκρύπτεται ένα καρκίνωμα στον προστάτη. Το πρόβλημα είναι ότι καμία από τις τρεις μεθόδους δεν είναι 100% ακριβής και ειδική για τον καρκίνο του προστάτη και στο ένα τρίτο των ανδρών που είναι θετικές δεν υπάρχει καρκίνος.


Η επιλογή της θεραπείας διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, δηλαδή πόσο προχωρημένος είναι ο καρκίνος, την φυσική κατάσταση και την ηλικία του ασθενούς. Για τα αρχικά στάδια περιλαμβάνει απλή παρακολούθηση, ριζική προστατεκτομή ή ακτινοβολία. Για τα προχωρημένα στάδια συστήνεται τοπική ακτινοβολία ή ορμονοθεραπεία.

Η πενταετής επιβίωση σε ασθενείς που διεγνωστηκαν σε αρχικά στάδια ξεπερνά το 70% ένω σε προχωρημένους καρκίνους φτάνει μόνο στο 15% και εδώ φαίνεται η μεγάλη αξία της έγκαιρης διάγνωσης.